Ga naar inhoud

Explosieve stijging private lease contracten voor auto’s

Stijging private lease

Een leaseauto van de zaak is voor werknemers vaak een onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het leasen van een auto voor particulieren begint ook steeds interessanter te worden. Maar hoe werkt dit nou precies en wat zijn de voordelen?

Stijging

Afgelopen jaar zijn het aantal getekende contracten gestegen naar 78 procent. In 2015 waren er 36.000 contracten afgesloten en in 2016 waren dit er 64.000. Door het ING Economisch Bureau wordt verwacht dat het aantal private leasecontracten in 2020 rond de 100.000 zal liggen. Deze verwachting is uitgesproken op basis van VNA-cijfers (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) over 2013 en 2014.

Wat is private lease?

Bij private lease wordt er een maandelijks bedrag betaald, waarvan 65 procent wordt geregistreerd in het BKR. Het BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Door middel van dit BKR kan er worden gekeken hoe een klant er financieel voor staat, ook door eventuele toekomstige kredietverstrekkers. Deze 65 procent is dus voor de financiƫle component van private lease en de andere 35 procent is voor onderhoud, belasting en verzekeringen; de service component.

Waarom private lease?

Er wordt veel voor private lease gekozen, omdat er zorgeloos kan worden gereden in een gloednieuwe auto door een maandelijks bedrag te betalen. Het is dus geen enorme uitgave waarvoor het spaargeld moet worden aangebroken. Dit maakt het ook overzichtelijker hoeveel geld er per maand uitgaat naar kosten van de auto. Daarbij zullen de zorgen voor reparaties en de moeite om een auto te kopen verdwijnen bij private lease. Reparatie van de auto behoort namelijk ook tot het onderhoud van de auto.

Enkele nadelen

Private lease maakt het lastig om een huis te kopen. 65 procent van het leasebedrag wat per maand wordt uitgegeven, wordt door de bank ingehouden op de maximale maandelijkse woonlasten. Wat verder ook niet vergeten mag worden, is dat er in de meeste gevallen schadevrije jaren verloren gaan als er drie jaar niet in een eigen auto wordt gereden. Hierin zijn er wel uitzonderingen bij onder andere LeasePlan.

Van hype naar trend

Private lease is van een hype naar een echte trend gegaan. Zo zijn auto-importeurs begonnen met het aanbieden van private lease en zijn er samenwerkingen ontstaan met bijvoorbeeld retailers als MediaMarkt en Albert Heijn. Het samen aanbieden van private lease met leasemaatschappijen heeft voor derden het voordeel om meer in contact te kunnen komen met de consumenten.